You are currently viewing Πώς να ξεπεράσετε την ανασφάλεια: Γιατί είστε τόσο ανασφαλής;

Πώς να ξεπεράσετε την ανασφάλεια: Γιατί είστε τόσο ανασφαλής;

Λέγεται ότι η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δίνουν μια διογκωμένη αίσθηση του εαυτού μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα υποκείμενο συναίσθημα που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του εαυτού μας και επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, και αυτό είναι η ανασφάλεια.
Αν μπορούσατε να μπείτε στο μυαλό των ανθρώπων γύρω σας, είναι πιθανό να «πέφτατε πάνω» σε αδιάκοπα κύματα ανασφάλειας.  Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 60% των γυναικών βιώνουν βλαβερές, αυτοκριτικές σκέψεις σε εβδομαδιαία βάση.

«Τα πόδια μου είναι χοντρά», «Η κοιλιά μου είναι πρησμένη», «Έχω ρυτίδες», «Η μύτη μου είναι μακριά» ή «Δεν ξέρω να μαγειρεύω τόσο καλά», «Δεν ξέρω τι να πω στο ραντεβού», «Φοβάμαι πως θα με απολύσουν επειδή δεν είμαι αρκετά καλή».

Είτε η αυτοεκτίμησή μας είναι χαμηλή, είτε είμαστε σε φάση αυτοβελτίωσης, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ζούμε στην εποχή της σύγκρισης, της αξιολόγησης και της κριτικής. Και το κάνουμε πρώτα στον εαυτό μας.

Γιατί είστε τόσο ανασφαλής; Τι προκαλεί την ανασφάλεια;
Υπάρχει ένας εσωτερικός διάλογος που συνοδεύει τα συναισθήματα ανασφάλειας μας. Αυτό ονομάζεται «κριτική εσωτερική φωνή». Καθώς μεγαλώνουμε, ασυνείδητα υιοθετούμε και ενσωματώνουμε το μοτίβο καταστροφικών σκέψεων προς τον εαυτό μας και τους άλλους.

Οι εμπειρίες που έχουμε με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας μπορεί να είναι η ρίζα της ανασφάλειάς μας ως ενήλικες. Η απουσία ενός γονέα μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ανασφαλή και να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά. Επίσης, ο υπερβολικός έπαινος μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού.

Η ανασφάλεια επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής:

  • Τα επαγγελματικά θέματα
  • Τις σχέσεις (είτε φιλικές, είτε ερωτικές)
  • Τα οικονομικά
  • Ακόμη και την υγεία.

Υπάρχουν 4 βήματα που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την
ανασφάλεια:

  1. Πείτε φωναχτά αυτό που σκέφτεστε σε ένα άτομο δίπλα σας.
  2. Ξεκινήστε να σκέφτεστε και «μιλήστε» αντιδρώντας σε αυτές τις σκέψεις.
  3. Απαντήστε στις σκέψεις σας με ρεαλιστικά δεδομένα.
  4. Κάντε ένα πλάνο αλλαγής των συμπεριφορών σας.

Είναι δύσκολο να το κάνετε, όμως μπορείτε να αρχίσετε. Και μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά, καθώς θα σας μάθω τρόπους και θα σας δείξω εργαλεία ώστε να νιώθετε ασφαλείς και με αυτοπεποίθηση!