You are currently viewing Πώς να διαχειριστείτε τους φόβους σας

Πώς να διαχειριστείτε τους φόβους σας

Φοβάμαι, φόβος, φοβία… Ξέρετε πόσους φόβους έχει ο μέσος άνθρωπος; Οι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε άνθρωπος έχει περίπου 6.000 διαφορετικούς φόβους κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σας φαίνεται υπερβολικός ο αριθμός όμως… να σας πω μερικούς; Φόβος αποτυχίας, απόρριψης, εγκατάλειψης, μοναξιάς, φόβος θανάτου, φόβος δημόσιας ομιλίας, αρρωστοφοβίας, απώλειας, αραχνοφοβίας, επιτυχίας, φόβος δέσμευσης, αγοραφοβίας, υψοφοβίας, κλειστοφοβία και τόσους άλλους.

Όμως τι είναι φόβος; Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου/ απειλής.

Το καταπληκτικό είναι πως 9 στις 10 φόρες οι φόβοι δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα γιατί είναι πλασματικοί. 9 στις 10 φόρες είναι σκέψεις και σενάρια που δημιουργούμε στο μυαλό μας …και που αφορούν σε ένα γεγονός που δεν έγινε ακόμα ή κάτι που συνέβη στο παρελθόν.

Όμως ο φόβος είτε είναι πραγματικός, είτε πλασματικός επηρεάζει τον εγκέφαλό σας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεστε και τον τρόπο που αισθάνεστε. Τελικά παίρνει τον έλεγχο της ζωής σας.

Ο μόνος τρόπος για να ελέγχετε τα συναισθήματα, τις ενέργειές σας και να ελέγχετε τη ζωή σας είναι να μάθετε να κατεβάζετε τα επίπεδα του φόβου σας. Πώς μπορούμε όμως να το κάνουμε αυτό; Πάμε να δούμε έναν εύκολο τρόπο για να μειώσουμε το φόβο μας

Άσκηση: Πώς να διαχειριστείτε τους φόβους σας

Ξεχωρίστε έναν αληθινό από ένα ψεύτικο φόβο. Είναι πάρα πού απλό. Έχει να κάνει με τον χρόνο. Τι είπαμε πριν; Είναι πραγματικός ή πλασματικός;

Εάν αυτό το οποίο σάς φοβίζει συμβαίνει στο «εδώ και τώρα» – …ο φόβος είναι αληθινός και καλείστε να κάνετε κάτι σε σχέση με αυτό.

Εάν αυτό όμως το οποίο έχετε βάλει στο μυαλό σας και σας φοβίζει αφορά σε μια παρελθοντική κατάσταση ή σε μια μελλοντική τότε απλώς όλα αυτά είναι σενάρια του μυαλού.

Σας δίνω παραδείγματα:

1. Παρελθοντική κατάσταση: Θα πάθουμε τα ίδια όπως με την κρίση του 2013

2. Μελλοντική κατάσταση: Τι θα γίνει αν μειωθεί ο κύκλος εργασιών μου, ή αν νεκρώσει η αγορά.

Αν λοιπόν ο φόβος σας αφορά στο παρελθόν ή στο μέλλον τότε… δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με αυτό αυτή τη στιγμή, γιατί απλώς ο φόβος είναι ψεύτικος!

Χρησιμοποιείστε την άσκηση αυτή κάθε φορά που θα νιώθετε φόβο για να νιώσετε αμέσως καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο κατανοείτε πώς λειτουργεί το μυαλό.

Περιμένω τα σχόλια σας κι έχω κι άλλες πολλές εύκολες ασκήσεις που θα μοιραστώ μαζί γιατί στόχος είναι να ζούμε όλοι μια καλύτερη ζωή!

Το αξίζουμε, τι λέτε;