You are currently viewing Υπερπροστατευτικός γονιός: 4 αρνητικές επιδράσεις στο παιδί

Υπερπροστατευτικός γονιός: 4 αρνητικές επιδράσεις στο παιδί

Έχουμε συναντήσει πολλούς υπερπροστατευτικούς γονιούς. Μπορεί να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι, ή να ανατραφήκαμε από τέτοιους ανθρώπους. Σίγουρα η υπερπροστατευτική ανατροφή των παιδιών γίνεται με τις πιο αγνές προθέσεις. Είναι σημαντικό ο γονιός να παρέχει προστασία και ασφάλεια στο παιδί, χωρίς όμως να γίνεται υπερβολικός σε αυτό.

Γιατί όσο κι αν έχει καλές προθέσεις ο γονιός, όταν είναι υπερπροστατευτικός κάνει το παιδί να ζει σε μια ασφυκτική κατάσταση. Και θα σας πω κάτι που ίσως σας προβληματίσει. Ξέρετε πως στην πραγματικότητα, η υπερπροστατευτική ανατροφή των παιδιών κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;

Είναι σημαντικό το παιδί να είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες τόσο της μάθησης όσο και της καθημερινότητας, να εκπαιδεύεται δηλαδή στην ρεαλιστική αντιμετώπιση της ζωής. Γιατί πώς θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής όταν γίνει ενήλικας;

Ας δούμε 4 αρνητικές συνέπειες της υπερπροστατευτικής ανατροφής των παιδιών:

  1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν έχουν την ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθηση που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο.

  1. Επιρρεπή στο άγχος και την κατάθλιψη

Η υπερπροστατευτική ανατροφή των παιδιών μπορεί να ενισχύσει το άγχος στα παιδιά.

  1. Ντροπή και Αμφιβολία

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν θωρακισμένα και προστατευμένα από κάθε κακό εκεί έξω, μεγαλώνουν με μια βαθιά αίσθηση αμφιβολίας και ντροπής για οτιδήποτε κάνουν.

  1. Τελειομανία

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς μπορεί συχνά να εκδηλώνουν ναρκισσιστικές τάσεις προς τα παιδιά τους: μπορεί να ενισχύουν ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια ανά πάσα στιγμή, διαφορετικά μπορεί να ακολουθήσει τιμωρία.