You are currently viewing Τι να μην πείτε σε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Τι να μην πείτε σε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Καλοπροαίρετοι φίλοι, οικογένεια, ακόμα και άγνωστοι, μπορεί να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να βοηθήσουν το άτομο που βιώνει μια κρίση πανικού και τελικά να πουν το λάθος πράγμα και να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα από ότι είναι ήδη.

Όμως ποιες είναι οι λέξεις, οι φράσεις που δεν πρέπει να πείτε σε κάποιον κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού;

«Απλά ηρέμησε»

Εάν πείτε στον άνθρωπο που βιώνει κρίση πανικού να… ηρεμήσει, είναι σαν να του λέτε ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο των συμπτωμάτων του, δηλαδή του πόνου στο στήθος, της δυσκολίας στην αναπνοή, του ιδρώτα, της ταχυπαλμίας, της ναυτίας.

Εάν ένα άτομο λοιπόν μπορούσε απλώς να ηρεμήσει και να σταματήσει να έχει μια κρίση πανικού, θα το έκανε. Προφανώς του είναι δύσκολο.

Αντί λοιπόν να του πείτε να ηρεμήσει, χρησιμοποιήστε μία από τις τεχνικές που υπάρχουν για την διαχείριση των κρίσεων πανικού.

Μερικές από αυτές, είναι να παροτρύνετε το άτομο να πάρει βαθιές ανάσες και να φέρει στο μυαλό του όμορφες εικόνες που θα τον βοηθήσουν να χαλαρώσει

«Μην αγχώνεσαι»

Πιθανότατα, το άτομο που παθαίνει την κρίση πανικού γνωρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεται, αλλά δεν μπορεί να το ελέγξει.

Αντί να του πείτε να μην αγχώνεται, προτιμήστε να το ενθαρρύνετε,  χρησιμοποιώντας

χαλαρωτική φωνή και απλώς υπενθυμίστε του ότι είστε εκεί για αυτόν.

Διαβεβαιώστε το, ότι θα το ξεπεράσει.

Η χρήση υποστηρικτικών δηλώσεων μπορεί να βοηθήσει πολύ ένα άτομο που έχει κρίση πανικού να αισθανθεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε μια τόσο ευάλωτη στιγμή.

«Αντιδράς υπερβολικά»

Αυτές οι λίγες λέξεις μπορεί να είναι τρομερά αποθαρρυντικές για ένα άτομο που αντιμετωπίζει μια κρίση πανικού.

Οι κρίσεις πανικού την ώρα που συμβαίνουν είναι πραγματικές. Το άτομο νιώθει πολύ έντονα όλα τα συμπτώματα. Μην τους δημιουργείτε σύγχυση.

Θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν προσπαθήσετε να χαλαρώσετε το άτομο. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μπορεί να σας βοηθήσουν, είναι να πάρετε τον άνθρωπο που υποφέρει εκείνη τη στιγμή από κρίση πανικού, έξω, ώστε να μπορεί να πάρει καθαρό αέρα. Ο κανόνας είναι να το απομακρύνετε από άλλα άτομα και να το πάτε σε ένα δωμάτιο όπου αισθάνεται ασφαλές.

Εάν αισθάνεστε αβέβαιοι για το τι να πείτε ή εάν αισθάνεστε φοβισμένοι, είναι απολύτως φυσιολογικό, απλώς προσπαθήστε να μείνετε σιωπηλά δίπλα του καθώς η κρίση πανικού υποχωρεί.