You are currently viewing Τα σημάδια της ψυχικής εξάντλησης

Τα σημάδια της ψυχικής εξάντλησης

Πώς νιώθετε αυτόν τον καιρό; Μήπως έχετε πολλά στο κεφάλι σας και νιώθετε εξαντλημένοι; Μήπως αισθάνεστε κούραση, μια κόπωση που δεν καταλαβαίνετε γιατί συμβαίνει; Αν όντως σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε το πιο πιθανό είναι να κάνετε εσωτερικούς διαλόγους και να αναρωτιέστε: «Γιατί περνάω μια πιεσμένη περίοδο;», «Γιατί έχω τόσα πολλά να φροντίσω ολομόναχος;», «Γιατί τρέχω όλη μέρα;».

Συνήθως συνδέουμε την εξάντληση με τη σωματική κόπωση.

Αυτό όμως που χρειάζεται να δούμε είναι τι συμβαίνει όταν ενώ οι ρυθμοί μας δεν έχουν αλλάξει, εμείς νιώθουμε κουρασμένοι. Όταν ενώ δεν κάνουμε περισσότερα πράγματα στην καθημερινότητά μας κι ακολουθούμε την ίδια ρουτίνα γιατί αισθανόμαστε κόπωση;

Την απάντηση ίσως την ξέρουμε, αλλά την αγνοούμε.

Γιατί πολύ απλά δεν είναι το σώμα μας που χρειάζεται φροντίδα, αλλά ο εαυτός μας, ο ψυχικός μας κόσμος. Γιατί η εξάντληση πηγάζει καθαρά και μόνο από την ψυχολογία μας!

Δείτε λοιπόν 9 σημάδια ψυχικής εξάντλησης για να καταλάβετε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.

  1. Εκνευρίζεστε εύκολα και με το παραμικρό. Είτε στο δρόμο, είτε στο σπίτι για ασήμαντες αφορμές.
  2. Δεν έχετε κανένα κίνητρο ακόμα και για να κάνετε πράγματα που συνήθως απολαμβάνατε στο παρελθόν. Ούτε με φίλους θέλετε να βγείτε και το να πάτε βόλτα, σινεμά ή να κάνετε το αγαπημένο σας σπορ και μόνο που το σκέφτεστε, σας κουράζει.
  3. Βιώνετε άγχος ή κρίσεις πανικού.
  4. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Είτε σας παίρνει ώρες για να κοιμηθείτε, είτε έχετε διακεκομμένο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και υποφέρετε.
  5. Δεν έχετε σχεδόν καθόλου υπομονή και αντιδράτε με επιθετικό τρόπο προς τους συναδέλφους και την οικογένεια σας.
  6. Ταλαιπωρείστε από δυσπεψία. Έχετε συνεχώς ένα πόνο στο στομάχι ή αισθάνεστε ναυτία.
  7. Κλαίτε ξαφνικά και χωρίς λόγο.
  8. Νιώθετε αποκομμένοι από την πραγματικότητα και περνάτε τις μέρες σας χωρίς πραγματικά να ανταποκρίνεστε συναισθηματικά ή να συνδέεστε με οτιδήποτε.
  9. Νιώθετε άδειοι.

Αν νιώθετε κάτι από τα παραπάνω λοιπόν χρειάζεται να κάνετε μια παύση. Να δείτε τι νιώθετε και ν΄αποφασίσετε να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Να του δώσετε το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για να νιώσει καλά. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αυτό, αλλά το οφείλετε στον εαυτό σας. Αν θέλετε να δουλέψετε σωστά και να μην χάσετε άλλο χρόνο, κουρασμένοι και κατάκοποι, σας περιμένω!