You are currently viewing Ταχυπαλμία εξαιτίας του άγχους: Πώς να τη διαχειριστώ;

Ταχυπαλμία εξαιτίας του άγχους: Πώς να τη διαχειριστώ;

Η ταχυπαλμία, το να αισθάνεσαι δηλαδή έντονα τους παλμούς της καρδιάς σου, είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα, που όσοι το έχουν βιώσει το περιγράφουν ως μια δυσάρεστη και ενοχλητική αίσθηση.

Η διάρκεια της ταχυκαρδίας ποικίλλει κι έχει να κάνει φυσικά με το ιατρικό ιστορικό του κάθε ατόμου, την ηλικία ακόμη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίζεται.

Εμείς εδώ δεν θα μιλήσουμε για ιατρικές περιπτώσεις αλλά για την ταχυπαλμία που εμφανίζεται σε στιγμές που το άτομο νιώθει άγχος, αγωνία, στρες. Τότε είναι που η καρδιά «δουλεύει» περισσότερο κι έτσι οδηγείται σε υπερβολική αντίληψη (υπερεπίγνωση) του φλεβοκομβικού ρυθμού.

Για να δούμε λοιοπόν πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αίσθημα παλμών με φυσικούς τρόπους:

  • Τεχνικές χαλάρωσης

Δοκιμάστε να καθίσετε σε στάση οκλαδόν με τα πόδια σας σταυρωμένα και να πάρετε βαθιές ανάσες από τη μύτη, εκπνέοντας από το στόμα.Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να νιώσετε πως χαλαρώνετε.

  • Τονώστε το νευρικό σύστημα

Kάντε ένα κρύο ντους βάζοντας κρύο νερό στο πρόσωπο σας ή εφαρμόστε μια κρύα πετσέτα στο πρόσωπό σας για 20-30 δευτερόλεπτα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στα γρήγορα;

  • Κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Πιείτε νερό, ένα δυο ποτήρια την ίδια στιγμή.
  • Επαναφέρετε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών σας.
  • Αποφύγετε τα διεγερτικά (καφεΐνη, αλκοόλ, προϊόντα καπνού).

Χρειάζεται να χαλαρώσετε. Να μην μεταφέρεστε στο μέλλον, ούτε όμως και στο παρελθόν. Μείνετε συγκεντρωμένοι στη στιγμή, στο τώρα. Πάρτε βαθιές αναπνοές και γρήγορα θα νιώσετε καλύτερα. Αν όμως το άγχος σας ταλαιπωρεί και σας «κλέβει» στιγμές της ζωής σας, τότε χρειάζεται να το δουλέψετε με έναν ειδικό.