You are currently viewing Συναισθηματική κακοποίηση: Tα 10 σημάδια για να την αναγνωρίσετε.
Sad woman complaining in the dark at home

Συναισθηματική κακοποίηση: Tα 10 σημάδια για να την αναγνωρίσετε.

Νομίζετε ότι η ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση δεν αφήνει σημάδια στο σώμα σας και στην ψυχή σας; Μήπως θεωρείτε πως τα σημάδια αυτά δεν είναι φανερά;

Κι όμως η συναισθηματική κακοποίηση αφήνει βαθιά σημάδια που δεν μένουν για καιρό κρυφά.  

«Είσαι τυχερή που με έχεις, κανένας άλλος δεν σε θέλει». «Μην με κοιτάς έτσι, ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς εμένα». Τα έχετε ακούσει αυτά; Ή άλλα όπως «Είσαι τόσο ηλίθια», «Είσαι άχρηστη, βασίστηκα πάνω σου και τα έχεις κάνει θάλασσα». Μήπως κάτι σας θυμίζει αυτό; «Με έχεις απογοητεύσει, μπορούσες να πας και καλύτερα στο διαγώνισμα» ή «Δεν το περίμενα από σένα αυτό, ξέρεις πόσο σε αγαπώ,  γι αυτό στα λέω».

Όλ΄αυτά λοιπόν είναι σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης. Κι επειδή ίσως ήδη δικαιολογείτε αυτές τις συμπεριφορές, αφού τις έχετε υποστεί, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:

Ως «κακοποίηση» ορίζεται η συνεχής και σκόπιμη ή μη, κακομεταχείριση άλλου ατόμου μέσω ψυχολογικής επιθετικότητας, εκφοβισμού, εξαναγκασμού, ελέγχου και συναισθηματικής χειραγώγησης. Η συναισθηματική και λεκτική κακοποίηση λοιπόν, είναι από τις πιο ανεξέλεγκτες και από τις πιο συνηθισμένες  μορφές. H συναισθηματική κακοποίηση συχνά παρεξηγείται και το χειρότερο; Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί. Ο αρνητικός αντίκτυπος που μπορεί να έχει στη σωματική, την ψυχική και την συναισθηματική σας υγεία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μην υποτιμάτε όλη αυτή την κακοποίηση θεωρώντας πως «δεν έγινε και τίποτε».

Λέγοντας αυτά, πάμε να δούμε μαζί τα 10 σημάδια που φανερώνουν πως έχετε βιώσει συναισθηματική κακοποίηση.

  1. Θέματα με την εμπιστοσύνη – Ίσως δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους άλλους και μιλάτε με απογοήτευση για τους ανθρώπους.
  2. Παρεξηγείστε από τους άλλους– Είστε παρεξηγημένοι γιατί είστε γεμάτοι στρες και ανασφάλειες και το περιβάλλον σας δεν μπορεί να καταλάβει «το γιατί» νιώθετε έτσι και συμπεριφέρεστε αναλόγως.
  3. Αρνητική οπτική– Η κακοποίηση διαμορφώνει κατά πολύ τον τρόπο που βλέπετε την ζωή ειδικά εάν έχετε κακοποιηθεί σε μικρή ηλικία. Έτσι βλέπετε μέσα από το αρνητικό πρίσμα κάθε έκφανση της ζωής.
  4. Αρνητική αυτοκριτική- Κρίνετε τον εαυτό σας πολύ αρνητικά, είστε γεμάτοι ανασφάλειες, έχετε χαμηλή αυτό-εκτίμηση & αυτοπεποίθηση, σας τρομάζει η ιδέα του τι θα πει ο κόσμος για εσάς, φοβάστε την επίκριση, γενικώς έχετε σύμπλεγμα κατωτερότητας.
  5. Δυσκολία στις σχέσεις- Έχετε δυσκολία να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε συναισθηματικές σχέσεις, ταλαιπωρείστε με θέματα οικειότητας, συχνά σκέφτεστε πώς δεν είστε άξιοι να αγαπηθείτε, δυσκολεύεστε να κάνετε μια δυνατή συναισθηματική σχέση και δεν καταλαβαίνετε το γιατί.
  6. Κάνετε κακό στον εαυτό σας- Εκδηλώνετε συμπεριφορές αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.
  7. Δυσκολία στα συναισθήματα– Δυσκολεύεστε να ελέγξετε τα συναισθήματα σας, να τα εκφράσετε, έχετε προδιάθεση για κατάθλιψη, αισθάνεστε έντονο στρες και άγχος έχετε ξεσπάσματα θυμού και συναισθηματική αστάθεια, έχετε σκαμπανεβάσματα στην διάθεση σας.
  8. Σωματικά προβλήματα– Άλλα σημάδια είναι οι επιπτώσεις που δημιουργούνται στο φυσικό σας σώμα. Τι σημαίνει αυτό; υποφέρετε από χρόνιους πόνους, χρόνια κόπωση, αϋπνία, έχετε χαμηλή ενέργεια, πόνους στο στήθος, έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες.
  9. Κρίσεις πανικού– Άλλα σημάδια είναι όταν καταφεύγετε σε χρήση ουσιών για να «ξεχάσετε» τον συναισθηματικό πόνο, έχετε διατροφικές διαταραχές, υποφέρετε από κρίσεις πανικού.
  10. Επιθετικότητα- Τέλος, όταν το ίδιο το άτομο, γίνεται κακοποιητικό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους που αγαπάει.

Μη νιώθετε άσχημα και μην αισθάνεστε ενοχές αν έχετε αναγνωρίσει κάποια από αυτά τα σημάδια. Δείτε όμως κι αναρωτηθείτε το εξής: Θέλετε να απαλλαγείτε και να μπορέσετε να κλείσετε τις πληγές για πάντα; Θέλετε να μπορέσετε να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους, να νιώσετε ξέγνοιαστοι και χαλαροί; Τότε μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να το ξεπεράσουμε.

Το 98 % των ανθρώπων με τους οποίους εργάστηκα σε θέματα κακοποίησης, είναι πλέον σε θέση να αισθάνονται δυνατοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Αντικατέστησαν την πεποίθηση ότι είναι ανίκανοι, με πίστη στον εαυτό τους και δημιούργησαν τη ζωή που ονειρεύτηκαν.

Μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαρά και αληθινή σύνδεση. 

Τώρα πια εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τους ανθρώπους γύρω τους.

Ναι μπορείτε κι εσείς γιατί υπάρχει τρόπος. Αποφασίστε το!