You are currently viewing Σκέφτεστε υπερβολικά; Τα βήματα για να νιώσετε καλύτερα

Σκέφτεστε υπερβολικά; Τα βήματα για να νιώσετε καλύτερα

Είστε από τους ανθρώπους που σκέφτονται υπερβολικά; Που αναλύουν, σκέφτονται κάθε πιθανότητα, κάνουν σενάρια και δεν ηρεμούν ποτέ το μυαλό τους; Σας καταλαβαίνω, γιατί έχω πολλούς ανθρώπους που έρχονται κοντά μου για να καταπολεμήσουν το άγχος και τις υπερβολικές τους σκέψεις. Αν δυσκολεύεστε να αφήσετε πίσω σας τα γεγονότα και συνέχεια αισθάνεστε την ανάγκη να προσπαθήσετε να ξεδιαλύνετε παλιές σκέψεις και συναισθήματα, τότε σας έχω έναν οδηγό επιβίωσης, με πέντε βήματα. Είμαι σίγουρη πως θα  νιώσετε καλύτερα. Έτοιμοι;

Βήμα 1ο

Προγραμματίστε το χρόνο σας για… υπερβολικές σκέψεις. Μπορεί να σας κάνει εντύπωση αλλά έχει αποτέλεσμα. Να προγραμματίσετε δηλαδή μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα, διάρκειας 30 λεπτών για να… σκεφτείτε υπερβολικά. Τον υπόλοιπο χρόνο προσπαθήστε να βάλετε τις σκέψεις σας σε παύση και πείτε στο εαυτό σας πως θα ασχοληθείτε με αυτές τη συγκεκριμένη ώρα που καθορίσατε.

Βήμα 2ο

Διαχωρίστε πού έχετε και πού δεν έχετε έλεγχο στη ζωή σας.

Η καταγραφή των σκέψεων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία. Εσείς πηγαίνετε αυτή την άσκηση ένα βήμα παραπέρα και οργανώστε τη σε δύο ομάδες. Δηλαδή θα κάνετε μια ομάδα που θα την ονομάσετε Α και εκεί θα γράψετε τις σκέψεις που αφορούν στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και μια άλλη την ομάδα Β κι εκεί θα γράψετε αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Βήμα 3ο

Αναπλαισιώστε τις σκέψεις σας. Αλλάξτε τα αρνητικά σας πιστεύω και την αντίληψη του εαυτού σας αναπλαισιώνοντας τις σκέψεις σας.

Μπορείτε δηλαδή αντί να πείτε: «Δεν θα μπορέσω ποτέ να το κάνω αυτό»  να σκεφτείτε πως «Αυτό το έργο είναι δύσκολο, αλλά θα το ξεπεράσω». Αντίστοιχα αντί να σκέφτεστε «Υπέρ αναλύω τα πάντα. Δεν θα σταματήσω ποτέ.», να πείτε «Αυτό είναι μια συνήθεια που έχω μάθει, αλλά μπορώ συνειδητά να την αλλάξω και να μάθω να σκέφτομαι απλά.»

Βήμα 4ο

Επικεντρωθείτε στη λύση

Ξεχάστε τα «γιατί» και επικεντρωθείτε στα «τι»

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μπορώ να κάνω για να το λύσω αυτό;

Βήμα 5ο

Αλλάξτε την εστίαση σας.

Αυτό στο οποίο εστιάζετε πρέπει να είναι πλήρως υπό τον έλεγχό σας. Εκπαιδευτείτε εξασκώντας την προσοχή σας επαναλαμβάνοντας αυτήν την άσκηση.

Γράψτε μια ενοχλητική σκέψη π.χ. «Τι γίνεται αν δεν τους αρέσω».

Εναλλακτικά κοιτάξτε έξω από το παράθυρο και επικεντρωθείτε στο παρόν, δείτε τα δέντρα, τα κτίρια, τους ανθρώπους κ.λπ.

Επαναλάβετε καθημερινά για 5 έως 10 λεπτά. Στόχος; Να φέρνετε τον εαυτό σας στο παρόν και σε ό,τι είναι κάτω από τον έλεγχό σας.

Θέλετε να απαλλαγείτε μια για πάντα από τις υπερβολικές σκέψεις; Ελάτε να δουλέψουμε μαζί με τη μέθοδο LMM και δείτε μέσα σε ένα μήνα τη ζωή σας να γίνεται καλύτερη!