You are currently viewing Σεξουαλική παρενόχληση και πώς να την αντιμετωπίσετε

Σεξουαλική παρενόχληση και πώς να την αντιμετωπίσετε

Μια ερώτηση που προκύπτει συχνά τώρα τελευταία έχει να κάνει με  το πώς  μπορεί κάποιος να αντιληφθεί  ότι  παρενοχλείται σεξουαλικά ή ότι βρίσκεται κάτω από σεξουαλική βία. Ποια είναι τα σημάδια και ποια τα όρια. Πάμε να δούμε:

Όταν δέχεστε σχόλια και συμπεριφορές παρά την θέληση σας, όταν αυτό που συμβαίνει όχι μόνο δεν σας ευχαριστεί, αλλά εξαναγκάζεστε να το ανεχτείτε. Πάντοτε το σώμα σας, σάς δίνει ενδείξεις όταν μια πράξη που συμβαίνει σάς αρέσει η όχι.

Σε ένα περιστατικό που είχα πρόσφατα, το παιδάκι ξυπνούσε γυμνό και έβρισκε κοντινό του άτομο μέσα στο κρεβάτι μαζί του να το παρενοχλεί. Το παιδάκι δεν μιλούσε, απλά σηκωνόταν και έφευγε. Το παιδάκι αυτό ήταν 4 ετών και δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συνέβαινε. Όμως δεν ήθελε να πηγαίνει για ύπνο.

Αν είστε γονείς κι έχετε μη αναμενόμενες συμπεριφορές από ένα παιδί, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να γίνετε παρατηρητές. Το παιδάκι αυτό στο οποίο αναφέρομαι, έκλαιγε δεν ήθελε να κοιμάται, ήταν τρομαγμένο, το προσωπάκι του άλλαζε όταν έβλεπε το συγκεκριμένο άτομο που έμπαινε μαζί του στο κρεβάτι. Το παιδάκι έδινε ενδείξεις.

Τώρα το κύριο ερώτημα είναι αν καταφέρνουν πoτέ άτομα που έχουν περάσει από  κάποιο είδος  σεξουαλικής κακοποίησης  να το διαχειριστούν και να το ξεπεράσουν.

Βεβαίως, γίνεται! 100 %  μπορούν να καταφέρουν να ξεπεράσουν τη σεξουαλική κακοποίηση, όταν υπάρχει σωστή διαχείριση.  Όταν ζητήσουν βοήθεια για να διαχειριστούν την αιτία που προκαλεί όλα όσα περνούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους εργάζομαι, έρχονται κοντά μου για κρίσεις πανικού, άγχος, αυπνίες, εξαρτήσεις από ναρκωτικά. Αυτά όμως είναι μόνο τα συμπτώματά, όχι η αιτία.

Και η  λύτρωση έρχεται μόνο όταν φθάσουμε στην αιτία και την διαχειριστούμε. Το υποσυνείδητο καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια ό,τι γίνεται και ο λόγος που θυμάστε περιστατικά που σας έχουν συμβεί, είναι επειδή έχουν δημιουργηθεί συναισθήματα την ώρα του συμβάντος.

Όλοι θυμάστε το πρώτο σας φιλί, ή θυμάστε τι έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, με την πτώση των δίδυμων πύργων στη ΝΥ. Ο λόγος που το θυμάστε είναι επειδή δημιουργήθηκαν συναισθήματα. Το μυαλό επίσης δεν αντιλαμβάνεται τον χρόνο. Για το μυαλό δεν υπάρχει παρελθόν ή μέλλον.

Όταν ανασύρετε από τη μνήμη σας ένα περιστατικό, τότε το μυαλό το αντιλαμβάνεται σαν να συμβαίνει εκείνη την στιγμή, οπότε γίνονται οι ανάλογες συνάψεις στον εγκέφαλο και τα συναισθήματα επανέρχονται. Γι αυτό ακούτε ότι κάποια άτομα που έχουν δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτή. Γιατί όταν μιλούν, όλες οι μνήμες «ξυπνούν» και μαζί και ο πόνος. Αλλά υπάρχει τρόπος και πρακτικές όπως αυτές που χρησιμοποιούμε στη Life Makeover Method ώστε να διαχειριστούμε την αιτία και όχι μόνο τα συμπτώματα. Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο το κάνουμε είναι ώστε το  άτομο να γνωρίζει μεν ό,τι έχει συμβεί  αλλά να μην το επηρεάζει πλέον,  ακόμη και όταν μιλά για το περιστατικό.

Το παιδάκι που ανάφερα πριν που ξυπνούσε γυμνό στο κρεβάτι του με άτομό του κοντινού του κύκλου, σήμερα είναι μια υπέροχη γυναίκα. Μετά τις συνεδρίες μας, μιλά για το περιστατικό χωρίς να αναστατώνεται .

Σύζυγος, μητέρα, πετυχημένη, ήρεμη επαγγελματίας, ζει μια κανονική  ζωή απολαμβάνοντας ξεγνοιασιά και ένα συγκλονιστικό αίσθημα ελευθερίας που ήταν και αυτό που πάντα επιθυμούσε.

Ναι μπορείς να το διαχειριστείς κι εσύ. Μπορείς να διαχειριστείς και να ξεπεράσεις την σεξουαλική κακοποίηση. Γιατί… Οι αναμνήσεις που θάβονται ζωντανές δεν πεθαίνουν ποτέ!