Σκέψεις, σκέψεις, σκέψεις! Αν σας έλεγα ότι υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε τις σκέψεις μας θα το πιστεύατε; Και όμως υπάρχει! Έρευνες αναφέρουν ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει περίπου 50 με 60 χιλιάδες σκέψεις κάθε μέρα, από τις οποίες μάλιστα το 95% είναι επαναλαμβανόμενες. Δηλαδή σκεφτόμαστε ασταμάτητα από την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια μας, μέχρι να κοιμηθούμε. Αφήστε δε, που υπάρχουν και κάποιοι από εμάς που σκέφτονται ακόμη και την ώρα που… κοιμούνται.
Το θέμα όμως είναι «Τι σκεφτόμαστε».
Εάν συνηθίζετε να φτιάχνετε τα χειρότερα πιθανά σενάρια ακόμη και για το πιο απλό πράγμα που έχετε να κάνετε, εάν είστε απαισιόδοξοι γιατί θεωρείτε πως μόνο έτσι μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, εάν έχετε πάρα πολλά σχέδια και ιδέες αλλά δεν υλοποιείτε τίποτε, χωρίς να μπαίνετε στη δράση, τότε μάλλον ανήκετε στην ομάδα αυτών που σκέφτονται υπερβολικά.
Κι αν σε κάτι από αυτά «είδατε» τον εαυτό σας, θα το κάνω ακόμη πιο συγκεκριμένο. Περνάτε όλη τη μέρα σε ένταση και το βράδυ σας βρίσκει να αναλύετε τι έγινε, τι θα μπορούσε να είχε γίνει κι αν το είχατε κάνει έτσι ή αλλιώς ή αν… αν… αν. Έτσι δεν είναι;
Πάμε να δούμε 2 απλές πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις σκέψεις σας και να σταματήσετε την υπέρ- ανάλυση.
Πρώτη πρακτική
- Πάρτε μολύβι και χαρτί.
- Κάντε μια λίστα με όλα τα θέματα που σας απασχολούν και όλα τα πιθανά σενάρια που αναμασάτε και σας αποσυντονίζουν.
- Αφού τα καταγράψετε αποφασίστε ποιο θέμα είναι το πιο σημαντικό για την ώρα και βάλτε το σε κύκλο.
Δεύτερη πρακτική
Αφού έχετε καταλήξει με ποιο θέμα θα ασχοληθείτε, πάμε στη δεύτερη πρακτική που έχει να κάνει με τους 3 συντελεστές που καθορίζουν το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.
1ος συντελεστής – Παρατηρήστε πού εστιάζετε; Γιατί εκεί που κοιτάτε εκεί θα πάτε. Εστιάζετε στο πιθανότερο ρεαλιστικό σενάριο για το θέμα που σας απασχολεί ή στο χειρότερο σενάριο για να είστε προετοιμασμένοι;
2ος συντελεστής – Παρατηρήστε την ιστορία που λέτε στον εαυτό σας, γιατί η ιστορία αυτή είναι η ιστορία που ζείτε. Το σενάριο που υπέρ αναλύετε στο μυαλό σας συντρέχει με το επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλετε; Μήπως έχετε χαθεί μέσα σε δικαιολογίες οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να σας ακινητοποιούν; Γιατί αυτό κάνει η υπέρ ανάλυση. Σας ακινητοποιεί!
3ος συντελεστής – Παρατηρήστε εάν είστε σε δράση γι’ αυτό που θέλετε να κάνετε, ό,τι κι αν είναι αυτό. Μπήκατε στη διαδικασία να καταστρώσετε ένα πλάνο δράσης; Ή απλά το σκέφτεστε και το αναμασάτε; Να θυμάστε πως κάθε σκέψη σας, δημιουργεί ένα συναίσθημα. Αυτό το συναίσθημα καθορίζει την δράση σας και η δράση σας καθορίζει ένα αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα που πετυχαίνετε είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείτε ή μήπως είναι αυτό που δεν θέλατε να συμβεί και ανησυχούσατε;
Αν προσπαθήσετε κάθε μέρα να ακολουθήσετε έστω και για λίγο αυτές τις εύκολες πρακτικές, σιγά σιγά θα δείτε να δημιουργείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα πράγματα και τις καταστάσεις που σας δυσκολεύουν στη ζωή σας και το κυριότερο… θα νιώθετε εσωτερική ηρεμία, γαλήνη κι αισιοδοξία!