You are currently viewing Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πένθος και την απώλεια αγαπημένων προσώπων;

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πένθος και την απώλεια αγαπημένων προσώπων;

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή είναι η διαχείριση του πένθους, της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, καθώς ο πόνος της είναι εξουθενωτικός.
Αν σας συμβαίνει ή σας έχει συμβεί, θα έχετε βιώσει πολλά, δυσάρεστα και απρόσμενα συναισθήματα, από το σοκ ή το θυμό, την δυσπιστία, τις ενοχές και την βαθιά θλίψη. Ο πόνος του πένθους μπορεί να επιβαρύνει τη σωματική υγεία, να δημιουργήσει ψυχοσωματικά συμπτώματα, να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, στο φαγητό, στο να μη μπορείτε να σκέφτεστε καθαρά ή ακόμα και να σας οδηγήσει στην κατάθλιψη.

Τι μπορεί όμως να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει την απώλεια; 

Αρχικά, το άτομο που πενθεί χρειάζεται να ορίσει και να φροντίσει τα συναισθήματά του.
Η απελευθέρωση των συναισθημάτων, η έκφρασή τους είναι επίσης ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης του πένθους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λειτουργεί επουλωτικά για όλους τους ανθρώπους και στον ίδιο βαθμό.

Το πένθος είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής και ο χρόνος θα κάνει το άτομο που πενθεί να αντιμετωπίσει τον πόνο, να συμβιβαστεί και τελικά, να βρει τρόπους να «μαζέψει» τα κομμάτια του και να συνεχίσει τη ζωή.

Να μερικοί τρόποι που ίσως σας βοηθήσουν:

1.    Αναγνωρίστε τον πόνο
2.    Αποδεχτείτε ότι το πένθος μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά και απροσδόκητα συναισθήματα.
3.    Συνειδητοποιήστε πως η διαδικασία του πένθους είναι μοναδική για τον καθένα.
4.    Ζητήστε υποστήριξη από άτομα που νοιάζονται για εσάς
5.    Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ πένθους και κατάθλιψης.

Αν το πένθος σας δυσκολεύει και δεν σας αφήνει να συνεχίσετε τη ζωή σας, ελάτε σε επαφή με έναν ειδικό που ξέρει να σας κατευθύνει ώστε να νιώσετε καλύτερα και να μη χάνετε χρόνο από τη ζωή που είναι… τώρα!