You are currently viewing Πρωινό άγχος- Τι να κάνετε το βράδυ

Πρωινό άγχος- Τι να κάνετε το βράδυ

Το πρωινό άγχος είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο και οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Η έλλειψη ύπνου που αυξάνει τα επίπεδα ορμονών του στρες, το περιβάλλον που κοιμόμαστε αλλά και η προσωπικότητα του καθενός (αν είναι αγχώδης) είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ευθύνονται για το πρωινό άγχος.

Πώς θα καταλάβετε αν υποφέρετε από πρωινό άγχος; Αν ξυπνώντας νιώθετε ανησυχία, εξάντληση, κόπωση, έχετε ταχυκαρδία, δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, νιώθετε νευρικότητα και δεν θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρωινό άγχος

  1. ΣΩΣΤΟΣ ΥΠΝΟΣ

Αν είχαμε ένα δύσκολο, κουραστικό ύπνο ή κοιμηθήκαμε λίγες ώρες αυτό θα επιδεινώσει το πρωινό άγχος.  Κάνουμε λοιπόν τα βήματα που χρειάζεται ώστε να κοιμόμαστε 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

  1. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Κρατάμε λοιπόν ένα σταθερό ωραίο ύπνου, κλείνουμε κάθε ηλεκτρονική συσκευή στον χώρο όπου κοιμόμαστε και υιοθετούμε χαλαρωτικές δραστηριότητες μια δυο ώρες πριν ξαπλώσουμε. Να ξέρετε πως το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες των smartphones, του φορητού υπολογιστή ή του τάμπλετ, καταστρέφει τον ύπνο. Επίσης το μπλε φως σας ξυπνά και λέει στον εγκέφαλο σας ότι είναι μέρα.

Είναι βασικό 90 λεπτά πριν κοιμηθούμε να μην ασχοληθούμε με τα κινητό μας, τα social media και να μη δούμε τηλεόραση.

  1. ΜΕΛΙ ΤΟ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ

Το μέλι μετριάζει την νευρικότητα και βοηθάει στην χαλάρωση και την απόλαυση ενός εποικοδομητικού ύπνου. Το μέλι επίσης προωθεί την παραγωγή μελατονίνης της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για καλό ύπνο. Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι λοιπόν το βράδυ, είναι το κλειδί για να έχετε ένα ξεκούραστο ύπνο.

  1. ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι αρνητικές σκέψεις γίνονται πιο έντονες το βράδυ είναι ότι το άτομο χαλαρώνει και έχει την ευκαιρία να σκεφτεί με… την ησυχία του όλα όσα έγιναν μέσα στη μέρα του.  Προσπαθήστε να καθαρίσετε το μυαλό σας από αρνητικές σκέψεις και εστιάστε σε πράγματα που σας κάνουν να νιώσετε ευγνωμοσύνη. Το να σκέφτεστε αρνητικά ή  πράγματα που σας αγχώνουν, σας κάνει κακό και σας κρατάει ξύπνιους.

 

Σε επόμενο άρθρο θα σας πω μυστικά και tips για το πρωί, ώστε να αντιμετωπίσετε μια και καλή το άγχος. Πάντως αν δώσουμε έμφαση στον ύπνο μας, την κίνηση, την διατροφή και τις σκέψεις μας, τότε είναι πολύ πιθανό να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τα αισθήματα άγχους και να γίνουμε πιο ανάλαφροι και αισιόδοξοι με τον καιρό.