You are currently viewing Παιδί και Κρίση Πανικού – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους ή πανικού;

Παιδί και Κρίση Πανικού – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους ή πανικού;

Τα παιδιά επιβαρύνονται πολύ συναισθηματικά και ψυχολογικά εξαιτίας των σχολικών τους υποχρεώσεων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους. Ειδικά σε λίγο που έχουμε περίοδο εξετάσεων χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως γονείς, καθώς δεν είναι λίγα τα παιδιά που εμφανίζουν κρίσεις πανικού.

Οι κρίσεις πανικού είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία και για όσους τη βιώνουν αλλά και για τους ανθρώπους που παρατηρούν αυτό που συμβαίνει. Στην προκειμένη περίπτωση, οι γονείς σαν θεατές πολλές φορές πανικοβάλλονται και μοιάζουν ανήμποροι, μιας και δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν για να κάνουν τα παιδιά τους να αισθανθούν καλύτερα.

Οι κρίσεις πανικού διαρκούν λίγα λεπτά, ωστόσο μπορεί τόσο το παιδί όσο κι ο γονιός να το βιώσει σαν… αιωνιότητα.

Αν το παιδί σας εμφανίσει την πρώτη κρίση πανικού, είναι σημαντικό να το εκπαιδεύσετε για τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού, ώστε αν ξανασυμβεί να μπορεί όσο γίνεται να κατανοήσει τι συμβαίνει.

Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος βιώσει μια κρίση πανικού είναι σχεδόν σίγουρο πως τα επίπεδα του άγχους είναι πιο ψηλά σε σύγκριση με άλλους συνομηλίκους.

Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν όταν ένας έφηβος ή ένα παιδί βιώνει μια κρίση πανικού. Να τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως γονιός.

  • Αποφύγετε να ελαχιστοποιείτε την αγωνία τους: Αποφύγετε να λέτε στο παιδί σας «Είσαι καλά», ενώ στην πραγματικότητα δεν αισθάνεται ότι είναι καλά.
  • Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι οι κρίσεις πανικού πάντα τελειώνουν.
  • Αποσπάστε τους την προσοχή: Υπάρχουν πολλά εργαλεία και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν ένα άτομο να αποσπαστεί την προσοχή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.