You are currently viewing Οδήγηση και κρίσεις πανικού

Οδήγηση και κρίσεις πανικού

Πώς τα πάτε με την οδήγηση; Νιώθετε άνετα ή μήπως έχετε το αυτοκίνητο στο γκαράζ και περιμένετε πότε θα ξεπεράσετε τον φόβο του… τιμονιού για να μπορέσετε να καθίσετε στο κάθισμα του οδηγού;

Δέχομαι πολλές ερωτήσεις καθημερινά για κρίσεις πανικού όσον αφορά στην οδήγηση και έρχονται στο γραφείο μου αρκετές κυρίες και κύριοι οι οποίοι δεν οδηγούν.

Λοιπόν σας έχω ευχάριστα: Λύση υπάρχει!

Σε πρώτη φάση όμως να σας πω ότι για να ξεπεράσετε το πρόβλημα χρειάζεται να σταματήσετε να κάνετε καταστροφικά σενάρια του τύπου «Τι θα γίνει αν βγω να οδηγήσω», «Τι θα γίνει αν ζαλιστώ και λιποθυμήσω την ώρα που οδηγώ και προκάλεσω ατύχημα;», «Τι θα γίνει αν χάσω τον έλεγχο του αυτοκινήτου μου» κι άλλα πολλά τέτοια που τα ξέρετε σίγουρα.

Οπότε, σταματήστε το καταστροφικό σενάριο φωνάζοντας ένα τεράστιο stop στον εαυτό σας. Ο εγκέφαλος ακούει αυτά που του λέμε και υλοποιεί.

Αμέσως μετά ρωτήστε τον εαυτό σας: «Αυτό που με τρομάζει είναι πραγματικότητα; Μήπως είναι ένα τελείως φανταστικό σενάριο ότι θα λιποθυμήσω την ώρα που οδηγώ και θα προκάλεσω ατύχημα;» Κι έπειτα εκλογικεύστε την απάντηση. Δηλαδή έχετε ενδείξεις ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Πάσχετε από κάποια ασθένεια; Σας συμβαίνει να λιποθυμάτε; Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσετε να ηρεμείτε.

Στη συνέχεια πάρτε 2-3 βαθιές, χαλαρωτικές αναπνοές. Έτσι θα ελέγξετε την αναπνοή σας, θα βοηθήσετε τον εγκέφαλο σας να οξυγονωθεί και να «ησυχάσει» όλο αυτό νιώθετε μέσα σας όταν είστε έτοιμοι να πάθετε κρίση πανικού.

Επίσης θα αποκτήσετε μια αίσθηση ελέγχου κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή είναι το πρώτο πράγμα που αισθάνεστε ότι χάνετε  όταν παθαίνετε κρίση πανικού.

Αυτές είναι μόνο λίγες πρακτικές συμβουλές. Το πρόβλημα της οδήγησης πραγματικά λύνεται, όπως έχει γίνει με δεκάδες ασθενείς μου που πλέον με πηγαίνουν και βόλτα με το αυτοκίνητο. Χρειάζεται απλώς να μιλήσουμε, να καταλάβω μερικά πράγματα για εσάς και σας το εγγυώμαι, μετά από λίγο καιρό θα οδηγείτε άνετα νιώθοντας ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Αυτό που θέλω να θυμάστε είναι πως δεν είστε μόνοι!