You are currently viewing Μπορεί οι ιδεοληψίες να προκαλέσουν κρίση πανικού;

Μπορεί οι ιδεοληψίες να προκαλέσουν κρίση πανικού;

Ξέρετε τι είναι οι ιδεοληψίες; Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες σκέψεις, διαστρεβλωμένες εικόνες, φόβους και αμφιβολίες που καταλήγουν σε καταστροφικά σενάρια τα οποία προκαλούν έντονη δυσφορία και στρες.  Να σας δώσω μερικά παραδείγματα: «Έκλεισα τα παράθυρα;», «Μήπως ξέχασα τα κλειδιά μου;», «Είδα μαύρη γάτα, ίσως μου συμβεί κάποιο κακό». Eπίσης όχι μόνο να σκέφτεται αλλά να έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά- δράση όπως να πηγαίνει κανείς να κοιτάει διαρκώς αν έκλεισε το θερμοσίφωνο ή αν κλείδωσε την πόρτα.

Ένα κορίτσι 27 ετών, η Μαρία  με ρώτησε αν οι ιδεοληψίες της, οι εμμονικές σκέψεις δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις πανικού.

Η αλήθεια είναι πως αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν έντονο στρες που συχνά γίνεται άγχος και το επόμενο στάδιο ναι, μπορεί να είναι οι κρίσεις πανικού. Όταν το σώμα δεν αντέχει πλέον άλλο άγχος, τότε εμφανίζονται οι κρίσεις πανικού.

Παρατηρήστε τον εαυτό σας. Τις σκέψεις, τις πράξεις, τα συναισθήματά σας. Αν νιώθετε πως δεν αντέχετε άλλο να ζείτε έτσι, με φόβους κι εμμονές, τότε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, είναι να βρείτε την αιτία που σας οδηγεί στις ιδεοληψίες. Όμως σε αυτό χρειάζεστε την βοήθεια ειδικού. Έτσι θα απαλλαγείτε μια για πάντα και θα μπορέσετε να  κάνετε το μυαλό σας να ηρεμήσει κι εσείς να νιώσετε εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.