You are currently viewing Μήπως ανησυχείτε ότι θ ‘αποτύχετε;

Μήπως ανησυχείτε ότι θ ‘αποτύχετε;

Γνωρίζατε πως η αυτοπεποίθηση δεν είναι θέμα προσωπικότητας; Τι εννοώ με αυτό; Ότι μπορεί να είστε εξωστρεφείς, δυναμικοί, πολύ κοινωνικοί όμως μέσα σας να νιώθετε ανασφάλεια. Ίσως να βλέπετε τον εαυτό σας σε αυτή την περιγραφή ή κάποιον δικό σας άνθρωπο. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως έχω να σας δώσω ένα παράδειγμα πολύ συχνό από ανθρώπους που έρχονται και δουλεύουμε μαζί το θέμα της αυτοπεποίθησης.

Θα σας μιλήσω για μια γυναίκα, ας την πούμε τυχαία Μαρία, με πολύ καλή δουλειά, με ευθύνες και προσωπικό στη διάθεσή της. Αυτή η γυναίκα εξωτερικά, φαινόταν να έχει τρομερή αυτοπεποίθηση επειδή ήταν ομιλητική και λίγο αυταρχική, αλλά εσωτερικά, δεν πίστευε στον εαυτό της και ένιωθε ανασφαλής. Φοβόταν τόσο πολύ την αποτυχία που περιόριζε τις επιχειρηματικές της επιλογές. Ως αποτέλεσμα, ποτέ δεν κέρδισε όσα της άξιζαν και ήταν μόνιμα σε κατάσταση επιβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο νόμιζε ότι ζούσε με ασφάλεια, αλλά στην πραγματικότητα περιόριζε τις δυνατότητές της.

Δεν εμπιστευόταν τον εαυτό της. Δεν πίστευε ότι μπορούσε να κάνει χιλιάδες πράγματα, ότι της άξιζαν όλα όσα θα μπορούσε να σκεφτεί. Αγαπούσε αυτό που έκανε, το έκανε καλά αλλά η ανασφάλεια της την σταματούσε από το να εξελίξει την επιχείρησή της στο επόμενο επίπεδο.

Είναι γεγονός ότι η ανασφάλεια προκαλεί άγχος και το άγχος μειώνει την αυτοπεποίθηση. Η υπερβολική σκέψη, ο αρνητικός εσωτερικός διάλογος, η σύγκριση του εαυτού με τους άλλους, η αμφισβήτηση… όλα αυτά σκοτώνουν την αυτοπεποίθηση.

Η γυναίκα για την οποία σας μίλησα, «δούλεψε» την ανασφάλειά της, βρήκαμε μαζί από πού προερχόταν και σήμερα ζει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν και μάλιστα με ηρεμία, γαλήνη και χωρίς να «υποδύεται» ρόλους όπως της αυταρχικής ή της απόμακρης.

Αν σας ρωτούσα εσάς, τι σας κάνει να αμφισβητείτε τον εαυτό σας, στην εργασία σας, στη σχέση σας, στις φιλίες σας τι θα μου λέγατε; Ποια είναι η ιστορία που λέτε εσείς στον εαυτό σας;

Τι σας κρατάει «κολλημένους» και σας εμποδίζει να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε;

Μπορεί να ανησυχείτε μήπως αποτύχετε. Ή ότι δεν είστε αρκετά ικανοί και θα σας… «καταλάβουν» οι άνθρωποι γύρω σας. Όταν σκέφτεστε να κάνετε μια επαγγελματική κίνηση, όταν θέλετε να καλέσετε την όμορφη κυρία που γνωρίσατε για δείπνο, ή να τηλεφωνήσετε στον υπέροχο άντρα που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για εσάς, ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που εμφανίζεται μέσα σας;

Τι νιώθετε; Ενθουσιασμό ή άγχος;

Εάν η απάντησή σας είναι ότι νιώθετε άγχος τότε σκεφτείτε μόνο αν θέλετε να το αντιμετωπίσετε ή θέλετε να συνεχίσετε να ζείτε έτσι.

Μπορείτε να καταρρίψετε το τείχος που σας εμποδίζει να προχωρήσετε, αρκεί να το θέλετε.