You are currently viewing Λύπη ή κατάθλιψη;

Λύπη ή κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα. Για να τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν…

Η λύπη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που δημιουργείται από μία πραγματική, μη διαστρεβλωμένη αντίληψη ενός αρνητικού γεγονότος. Αφορά μία διακύμανση του συναισθήματος και συνεπώς έχει κάποιο χρονικό όριο.

Η κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική διαταραχή με κύρια συμπτώματα τον ψυχικό πόνο και την αίσθηση δυστυχίας. Υπάρχει μια χαρακτηριστική έλλειψη ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, ακόμα και για δραστηριότητες οι οποίες στο παρελθόν ήταν επιθυμητές.

Να δούμε μερικές από τις βασικές διαφορές:

  1. Η θλίψη είναι μια συναισθηματική αντίδραση. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή.

Η θλίψη είναι μέρος του φυσιολογικού φάσματος των ανθρώπινων συναισθημάτων. Όλοι μας βιώνουμε θλίψη ανά καιρούς, και αποτελεί μια φυσική αντίδραση σε ένα άσχημο γεγονός.

  1. Η θλίψη είναι σύντομη. Η κατάθλιψη είναι επίμονη και διαρκεί πολύ περισσότερο.

Η θλίψη, δεν είναι μόνιμη, αντίθετα έρχεται και φεύγει. Ξεθωριάζει με τον καιρό. Η κατάθλιψη όμως, είναι μια σταθερή κατάσταση.

  1. Η θλίψη είναι συγκεκριμένη. Η κατάθλιψη είναι ασαφής.

Πίσω από τη θλίψη υπάρχει μια αιτία. Όμως, το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αισθάνεται έτσι.

  1. Η θλίψη έχει βραχύχρονες συνέπειες. Η κατάθλιψη έχει μακροχρόνιες συνέπειες.

Η θλίψη ακριβώς επειδή δεν έχει μεγάλη διάρκεια δεν επηρεάζει σημαντικά την ζωή σου. Αντίθετα, στην κατάθλιψη δεν ισχύει αυτό. Επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής του ανθρώπου.

  1. Η θλίψη επηρεάζει την διάθεση. Η κατάθλιψη επηρεάζει την ζωή.

Όταν είμαστε λυπημένοι, συνήθως προσπαθούμε να ασχοληθούμε με πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους, όπως τα χόμπι μας. Επιθυμούμε να βγούμε με φίλους και να μιλήσουμε μαζί τους. Ο άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη είναι δύσκολο να βρει χαρά σε οτιδήποτε.