You are currently viewing Κρίση πανικού: Πώς θα την καταλάβω και πώς να τη διαχειριστώ

Κρίση πανικού: Πώς θα την καταλάβω και πώς να τη διαχειριστώ

Η κρίση πανικού είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερα άτομα, καθώς οι έντονοι, γρήγοροι ρυθμοί αλλά και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν δίνουν την ευκαιρία να χαλαρώσει κανείς.

Όσοι δεν έχουν βιώσει μια κρίση πανικού, δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλάβουν τα συναισθήματα που νιώθει κανείς εκείνη τη στιγμή.

Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος παθαίνει κρίση πανικού;

Απροσδόκητα και χωρίς προειδοποίηση, όπως ίσως κάθεστε στο γραφείο σας ή στον καναπέ σας, αισθάνεστε μια έντονη ταχυπαλμία … και ξαφνικά σας καταβάλει ένας φόβος ότι θα σας συμβεί κάτι άσχημο. Αισθάνεστε ότι χάνεστε, κόβεται η αναπνοή σας, νιώθετε έντονο πόνο στο στήθος, ότι δεν το ελέγχετε…. Το αποτέλεσμα; Η επόμενη φάση σας βρίσκει στο κρεβάτι μη μπορώντας να πάρετε ανάσα.

Τίποτε και κανείς δεν μπορεί να σας πείσει πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί… και πλέον αυτός είναι ο νέος σας εφιάλτης.

Για να δούμε με 5 βήματα, πώς μπορείτε να  διαχειριστείτε αυτές τις κρίσεις πανικού.

➢Βήμα 1. Όταν αντιληφθείτε τα συμπτώματα να σας καταβάλουν αντί να αναρωτιέστε γιατί αισθάνεστε έτσι,  μην κρίνετε τον εαυτό σας και πείτε αν μπορείτε δυνατά ή από μέσα σας: «Είμαι απόλυτα ασφαλής, ανεξάρτητα από το άγχος μου αυτή τη στιγμή».

Στρέψτε την προσοχή σας σε ένα αντικείμενο δίπλα σας, ….αγγίξτε το, ….κοιτάξτε το προσεκτικά, παρατηρήστε το, έτσι ώστε να φύγει η προσοχή σας από το άγχος και να πάει στο αντικείμενο.

➢ Βήμα 2. Ηρεμήστε … Αναπνεύστε από τη μύτη μετρώντας 1-2-3, και αντίστοιχα εκπνεύστε από το στόμα με τον ίδιο τρόπο.  Κάντε το μερικές φορές.

➢ Βήμα 3. Βγείτε άμεσα από την κατάσταση της κρίσης πανικού με το να σηκωθείτε και να κινηθείτε κάνοντας κάποιες ασκήσεις όπως μικρά πηδηματάκια. Αυτό θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τη ενέργεια στο σώμα σας. Η κρίση πανικού θα φύγει.

Η κίνηση να ξέρετε πάντοτε μας ανεβάζει την ενέργεια και μας ηρεμεί.  Αν μπορείτε χορέψτε κιόλας.

➢Βήμα  4. Μιλήστε σε έναν φίλο. Αν είναι μάλιστα δυνατόν, αποφύγετε να μιλήσετε για την κρίση πανικού που περνάτε εκείνη την στιγμή, διότι με αυτόν τον τρόπο θα το ξαναζήσετε, και αυτό θα  επαναφέρει πίσω τα συναισθήματα που νοιώθατε.

➢ Βήμα 5. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Αν θέλετε να σταματήσετε να ζείτε με φόβο, πως κάτι απροσδόκητο πρόκειται να σας συμβεί, αν θέλετε να νικήσετε τις κρίσεις πανικού μια για πάντα, τότε το εντατικό πρόγραμμα των 28 ημερών που έχω δημιουργήσει είναι και για σας.

4 συνεδρίες και καθημερινή υποστήριξη είναι η λύση για να νιώσετε και πάλι ασφαλείς.

Το 98 % των ανθρώπων με τους οποίους εργάστηκα, είναι πλέον σε θέση να αισθάνονται ήρεμοι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και να έχουν εσωτερική γαλήνη.