You are currently viewing Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Οι διαφορές.

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Οι διαφορές.

Ξέρετε πως η κρίση άγχους είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την κρίση πανικού; Μπορεί να ακούσετε ανθρώπους να μιλούν σα να είναι το ίδιο πράγμα. Πράγματι, έχουν κοινά συμπτώματα, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Μια κρίση άγχους είναι ένα συναίσθημα υπερβολικής ανησυχίας, αγωνίας ή φόβου. Για πολλούς ανθρώπους, οι κρίσεις άγχους εξελίσσονται αργά. Μπορεί να επιδεινωθούν καθώς πλησιάζει ένα στρεσογόνο γεγονός.

Όμως οι κρίσεις πανικού από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν έντονο και συχνά υπερβολικό φόβο. Συνοδεύονται από πολύ δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα. Επίσης οι κρίσεις πανικού είναι απροσδόκητες αλλά και αναμενόμενες. Σας φαίνεται περίεργο έτσι δεν είναι; Θα σας πω όμως γιατί.

Απροσδόκητες κρίσεις πανικού συμβαίνουν χωρίς προφανή αιτία. Εκεί που είμαστε χαλαροί μπορεί να πάθουμε κρίση. Οι αναμενόμενες  προκαλούνται από εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως οι φοβίες.

Οι κρίσεις πανικού και άγχους έχουν παρόμοια συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα.

Μπορεί να βιώσετε ταυτόχρονα κρίση άγχους και κρίση πανικού.

Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε άγχος ενώ είστε λίγο πριν από μια πολύ αγχωτική κατάσταση, όπως μια σημαντική παρουσίαση στη δουλειά. Όταν έρθει η ώρα της παρουσίασης λοιπόν, το άγχος μπορεί να εξελιχτεί σε κρίση πανικού.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που βιώνετε. Έχετε όμως υπόψη σας τα εξής:

Το άγχος μπορεί να είναι ήπιο, μέτριο ή σοβαρό. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να συμβαίνει στο πίσω μέρος του μυαλού σας καθώς κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Οι κρίσεις πανικού, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν σοβαρά, ενοχλητικά συμπτώματα.

Ενώ το άγχος μπορεί να δημιουργηθεί σταδιακά, οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται συνήθως απότομα.

Οι κρίσεις πανικού πυροδοτούν συνήθως ανησυχίες ή φόβους που σχετίζονται με την εμφάνιση άλλης κρίσης. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά σας, οδηγώντας σας να αποφύγετε μέρη ή καταστάσεις όπου πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύετε από κρίση πανικού.