You are currently viewing Καταπιεσμένα συναισθήματα – Πώς θα τα απελευθερώσουμε

Καταπιεσμένα συναισθήματα – Πώς θα τα απελευθερώσουμε

Mήπως καταπιέζετε τα συναισθήματά σας; Και τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι φορές που πνίγεστε από αυτά που νιώθετε κι επειδή δεν τα διαχειρίζεστε, αλλά τα αφήνετε να «λιμνάζουν», βιώνετε συχνές μεταπτώσεις διάθεσης. Και αυτό που κάνει την καθημερινότητά σας ακόμη πιο δύσκολη, είναι πως δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμάτε να παραβλέψετε αυτό που νιώθετε παρά να κάνετε κάτι…

Η καταπίεση αυτή μπορεί να προκαλέσει ένταση και συγκρούσεις, ενώ μπορεί να γίνει αρκετά καταστροφική και για εσάς τους ίδιους.

Τι μπορείτε να κάνετε; 

  1. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον εαυτό σας πώς νιώθετε τη δεδομένη στιγμή. Δοκιμάστε να καταγράψετε τα συναισθήματά σας σε ένα κομμάτι χαρτί.
  2. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήστε ρήματα όπως «νιώθω» καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να εκφραστείτε σωστά αλλά και να διαχωρίσετε το πραγματικό συμβάν.
  3. Γράψτε ό,τι σας έρθει στο μυαλό ακόμη κι αν είναι κατάσταση κι όχι συναίσθημα. Μετά πηγαίνετε και βρείτε το συναίσθημα πίσω από την κατάσταση. Για παράδειγμα «νιώθω άσχημα» δεν είναι συναίσθημα, αλλά γράφοντάς το θα πάτε να το «σκάψετε» και να βρείτε πως αυτό που νιώθετε είναι για παράδειγμα «φόβος».
  4. Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε από τα θετικά συναισθήματα, καθώς είναι ευκολότερο να τα αποδεχτείτε.
  5. Ανεξάρτητα από το τι νιώθετε, αποφύγετε να κρίνετε τον εαυτό σας ή να πιεστείτε προκειμένου να μην αισθάνεστε έτσι.

Για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα καταπιεσμένα συναισθήματα θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτά, να τα εκφράζουμε και να τα παραδεχόμαστε στον εαυτό μας και τους άλλους.

Χρειάζεται εξάσκηση αλλά μην πιέζετε τον εαυτό σας. Επιβραβεύστε τον που … ξεκινά.