You are currently viewing Αεροπλανοφοβία: Τι να κάνετε;

Αεροπλανοφοβία: Τι να κάνετε;

Μια φοβία που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους και τους σταματάει από το να κάνουν ταξίδια και να απολαύσουν τη ζωή τους είναι η φοβία για τα αεροπλάνα. Παρόλο που τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι σπάνια και το αεροπλάνο αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πετάξουν ή σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης πετάνε νιώθοντας τόσο μεγάλο φόβο, σε σημείο που η πτήση τούς γίνεται εφιάλτης.

Αν κι εσείς νιώθετε άβολα όταν πετάτε με αεροπλάνο ή το αποφεύγετε τελείως, τότε πάμε να δούμε πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τη φοβία του αεροπλάνου.

  1. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ιεραρχία στο μυαλό σας με τους φόβους που σας προκαλούν αυτόν τον πανικό. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβετε σε νοητικό επίπεδο πως είναι απίθανο να συμβεί το παραμικρό. Τουλάχιστον όχι με περισσότερες πιθανότητες απ΄ότι με το αυτοκίνητο.
  2. Μάθετε να χρησιμοποιείτε τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους προκειμένου να είστε ήρεμοι. Οι μέθοδοι αναπνοής και η τεχνική της ομιλίας προς τον εαυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
  3. Χρησιμοποιήστε τεχνικές απευαισθητοποίησης για να εξαλείψετε τους φόβους σας. Αυτό μπορούμε να το μάθουμε μαζί.

Έχω δουλέψει με δεκάδες ανθρώπους που είχαν αεροπλανοφοβία και πλέον, μετά από 4 συνεδρίες όχι μόνο ταξιδεύουν χωρίς κανένα φόβο, αλλά το αποζητούν και το απολαμβάνουν.

Το σημαντικότερο για το άτομο που έχει άγχος, κρίσεις πανικού και συγκεκριμένες φοβίες, όπως αυτή της πτήσης, είναι να μάθει πώς θα χαλαρώνει και θα ηρεμεί την ίδια στιγμή. Η χαλάρωση δεν είναι μια μυστικιστική εμπειρία για λίγους, αλλά μια ψυχοσωματική κατάσταση στην οποία καθένας μας μπορεί να φτάσει με λίγη εξάσκηση.